„Viața și opera” lui Liviu Dragnea. Cum a ajuns „Teroristul” lui Băsescu omul-cheie din PSD

„Viața și opera lui Liviu Dragnea.  Cum a ajuns „Teroristul lui Băsescu omul-cheie din PSD
Publicat: 15/05/2015, 15:38

Ministrul Dezvoltării și Administrației, Liviu Dragnea, a fost condamnat, vineri, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Decizia, luată după un an și jumătate de proces, nu este definitivă.

La aproximativ o oră de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Liviu Dragnea a plecat la Guvern pentru a se sfătui cu Victor Ponta, iar de acolo cei doi au mers la PSD, unde Dragnea a anunțat că demisionează din funcția de ministru și renunță la calitatea de președinte executiv al PSD, partid în care este din anul 2000. Liviu Dragnea a spus că a luat această decizie deși se consideră în continuare nevinovat.

Liviu Dragnea este baronul local cu cea mai fulminantă ascensiune politică. Puțini știu că, la începuturile sale politice, Dragnea era un apropiat al lui Traian Băsescu în PD. Băsescu îl alinta „Teroristul”, dar relațiile dintre cei doi s-au sfârșit brusc din cauza unei certe de natură personală, moment în care Dragnea a dezertat în partidul condus la acea vreme de Adrian Năstase. „Teroristul” s-a mai intersectat de-a lungul anilor cu Traian Băsescu, ultima dată la întâlnirea „informală” din celebra noapte de miercuri, când Ponta a semnat acordul de colaborare cu președintele în prezența a doi oameni: Crin Antonescu și Liviu Dragnea. Faptul că Dragnea este prezent la toate negocierile de acest nivel arată cât de mare este influența sa în partid și cât de mare va fi în Guvern. Practic, Dragnea va încerca să conducă Guvernul din umbră și să-și extindă influența în partid prin eliminarea baronilor concurenți.

Înaintea alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, s-a vorbit despre un posibil tandem Liviu Dragnea – Sebastian Ghiță, pentru funcțiile de președinte al PSD și, respectiv, președinte executiv. Dragnea spunea, în 22 octombrie 2014, că, dacă va decide să candideze la șefia PSD va face echipă cu Sebastian Ghiță, el asigurându-i pe membrii PSD că, după ce Victor Ponta va deveni președinte, partidul nu va rămâne la „mâna niciunui combinator”.

Președintele executiv al PSD a decis în 2012 să facă pasul de la șefia politica fost va fi numit vicepremier în GUVERNUL PONTA II.

Tot în 2012, dimensiunea lui Liviu Dragnea a luat amploare și la nivel penal. Liderul PSD a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupție, în septembrie, pentru fraudarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, desfășurat în vară.

Liviu Dragnea este acuzat că a constituit un sistem electronic ilegal de supraveghere a votului, la nivel național. Prin acest sistem, Dragnea ar fi pus presiune pe autoritățile locale să mobilizeze oamenii la vot, pentru a atinge pragul de prezență de 50% plus unul, necesar validării referendumului. Dragnea mai este acuzat că a instigat diverse persoane să fraudeze alegerile, prin falsificarea de voturi, prin folosirea ilegală a urnei mobile, prin falsificarea CNP-urilor de alegători.

Numele lui Liviu Dragnea a fost vehiculat și într-o altă anchetă a DNA, care s-a finalizat însă fără ca liderul PSD să fie învinuit. Procurorii au cercetat un contract cu fonduri europene, care privea deschiderea unui punct de trecere a frontierei în Bulgaria, la Turnu Mugurele. În acest context, Dragnea ar fi aprobat achiziția unui bac la mâna a doua, pentru care s-au plătit în jur de 750.000 de euro, deși nava mai putea funcționa până în 2008.

Un alt lucru de care Liviu Dragnea este acuzat sunt legăturile sale cu firma de asfaltări și construcții Tel Drum, fostă companie de stat aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman. Firma deține un cvasi-monopol pe contractele de asfaltări din județul condus de Dragnea și este deținută de persoane apropiate de Liviu Dragnea și de PSD Teleorman. Dragnea nu apare ca acționar la Tel Drum. Cu toate acestea, două posturi locale de radio achiziționate de Tel Drum funcționează în hotelul Turris din Turnu Măgurele, la care Bombonica Dragnea, soția liderului PSD, este acționar majoritar cu 95%.

Compania Tel Drum câștigă aproape toate contractele de asfaltare și de construire de utilități publice din județ. Doar în perioada 2008-2011, compania a câștigat de la autoritățile locale teleormănene în jur de 170 de milioane de euro, conform portalului romaniacurata.ro.

Domeniul Dragnea din Teleorman: piscină, teren de tenis și o vilă imensă

Fără a fi acționar oficial la vreo firmă, Dragnea este proprietar pe terenuri de peste 4.000 de metri pătrați în Alexandria și pe un teren de 1.315 metri pătrați la Bușteni, iar soția sa are un teren în Turnu Măgurele. Dragnea are și un apartament în Turnu Măgurele și o casă în construcție la Alexandria. O televiziune de știri a filmat un domeniu vast, cu piscină, terenuri de tenis și o vilă imensă, despre care a susținut că aparține lui Dragnea.

Liviu Dragnea se află la conducerea politică a județului Teleorman încă din 1996, când a fost numit prefect. În 2004, el a fost numit președinte al Consiliului Județean, funcție în care a fost ales de locuitorii județului și în 2008, și în 2012.

În decembrie 2008, când PSD s-a aliat la guvernare cu PDL, Dragnea a deținut pentru scurt timp funcția de ministru de Interne. A demisionat însă, din cauza scandalului și presiunilor politice privind numirea șefilor la serviciul secret al MAI – fostul „Doi și-un sfert”.

Liviu Dragnea a făcut parte din PD, înainte de a trece la PSD, în anul 2000, unde a ajuns unul dintre cele mai influente personaje.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Cum s-a produs accidentul care i-a curmat viața balerinului Vladimir Shklyarov: „Este imposibil de înțeles”
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce au descoperit cercetătorii după ce i-au învățat pe șobolani să conducă?